prawidlowe ustawienie swiatel ???

Temat na forum 'Instalacja elektryczna' rozpoczęty przez jawa, Wrzesień 30, 2010.

  1. jawa

    jawa Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Sierpień 19, 2009
    Posty:
    1277
    Browary:
    7
    Miasto:
    West London a kiedys West Midlands UK
    Motocykl:
    Kiedys KTM...teraz dlugo dlugo nic
    witam,
    czy jest jakis domowy/garazowy sposob aby ustawic swiatla mijania zeby nie swiecily za nisko lub za wysoko?
     
  2. X4_Lover

    X4_Lover Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Kwiecień 25, 2010
    Posty:
    113
    Browary:
    0
    Miasto:
    Beckton
    Motocykl:
    Honda X4
    Ja ustawiam stawiajac moto za samochodem na prostej drodze i odciecie gorne strumienia swiatla na wysokosci gornej krawedzi tablicy rejestracyjnej,
    oczywiscie w normalnym samochodzie nie jakims super obnizanym sportowym tjuningu i nie Humwie :lol:
    Po takim zabiegu wiem ze nie oslepiam puszek w lusterka wsteczne i jest OK ;)
     
  3. gabik

    gabik Pogromca Puszek

    Dołączył:
    Sierpień 3, 2008
    Posty:
    4431
    Browary:
    15
    Miasto:
    HP13
    Motocykl:
    SV650S, R6, MZ ES175 1961, GS500 , MG Nevada 750, Husky SM610, R1150RT, Ducati 999s, T ST 675
    Pytanie jak daleko od auta stoisz :p
    W necie jest duzo publikacji, w serwisowce haynesa tez
     
  4. X4_Lover

    X4_Lover Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Kwiecień 25, 2010
    Posty:
    113
    Browary:
    0
    Miasto:
    Beckton
    Motocykl:
    Honda X4
    Jakies 1.5 - 2 metry :)
     
  5. Bigos

    Bigos Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Czerwiec 27, 2009
    Posty:
    821
    Browary:
    0
    Miasto:
    London/Lublin/Bochnia
    Motocykl:
    Yamaha FJ1200 3XW, FZS600
    Najpro?ciej to pojecha? na MOT i tam sprawdz?, czy ?wiat?? s? poprawnie ustawione. Je?eli chcesz samemu je ustawi? to sposób opisany przez X4-lover jest dobry, ale odleg?o?? od przeszkody powinna wynosi? oko?o 4m je?eli dobrze pami?tam. W gara?owych warunkach stawiamy natomiast motocykl oko?o 4m przed ?cian? i zaznaczamy na niej kresk? wysoko?? do której si?ga przednia lampa. Nast?pnie w??czamy ?wiat?a i ustawiamy tak, aby odci?cie górne strumienia nie wychodzi?o poza t? kresk?.
     
  6. yaro

    yaro Guest

  7. jawa

    jawa Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Sierpień 19, 2009
    Posty:
    1277
    Browary:
    7
    Miasto:
    West London a kiedys West Midlands UK
    Motocykl:
    Kiedys KTM...teraz dlugo dlugo nic
    MOT mam dopiero za wiele wiele lat wiec nie bede czekal...
    Czyli jesli zastosowal bym twoj sposob garazowy - stawiajac sprzet ok 4m przed sciana to czy swiatla nie beda za wysoko swiecily ? bo wychodzi z tego opisu na to ze gorna krawedz strumienia swiatla bedzie na wysokosci okolo 1m. czy cos zle zrozumialem ?
     
  8. Bigos

    Bigos Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Czerwiec 27, 2009
    Posty:
    821
    Browary:
    0
    Miasto:
    London/Lublin/Bochnia
    Motocykl:
    Yamaha FJ1200 3XW, FZS600
    ?wiat?? ustawia si? siedz?c na motocyklu, a potem sprawdzasz je na drodze. Generalnie nie powiniene? ?wieci? ludziom w samochodach po lusterkach.
     
  9. jawa

    jawa Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Sierpień 19, 2009
    Posty:
    1277
    Browary:
    7
    Miasto:
    West London a kiedys West Midlands UK
    Motocykl:
    Kiedys KTM...teraz dlugo dlugo nic
    Tak to wiem, tyle ze chodzilo mi o to czy ta "kreska" na scianie ma byc na wysokosci reflektora - czyli wysokosc ok 1m od podloza - tu raczej znaczenia nie ma czy motocykl stoi 1m przed sciana czy 10m... No chyba ze cos zle kombinuje... Bo przeciez reflektor motocykla jest duzo wyzej niz w samochodzie :) Czyli jesli jest to np wysokosc 1m, to jesli potem odjade sprzetem na odlegosc ok 4m od sciany i wlacze swiatla (siedzac na motorze) to gorna granica padajacego swiatla powinna byc w okolicach tej kreski, czyli ok 1m... Dobrze to kombinuje ?
     
  10. Bigos

    Bigos Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Czerwiec 27, 2009
    Posty:
    821
    Browary:
    0
    Miasto:
    London/Lublin/Bochnia
    Motocykl:
    Yamaha FJ1200 3XW, FZS600
    Tak, dobrze kombinujesz.
     
  11. wlodek1980

    wlodek1980 Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Czerwiec 30, 2008
    Posty:
    1469
    Browary:
    0
    Miasto:
    Londyn SL2
    Motocykl:
    VMX1200, VF1000FE

Poleć forum