błąd wskazania spalania chwilowego - samochód

Temat na forum 'Instalacja elektryczna' rozpoczęty przez kot, Listopad 30, 2019.

  1. kot

    kot Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Styczeń 19, 2011
    Posty:
    879
    Browary:
    115
    Miasto:
    Vadstena
    Motocykl:
    Yamaha PW 50
    pacjent to samochód (corolla 2003), ale temat można potraktować bardziej ogólnie.


    spalanie, praca silnika, reakcja na gaz - wszystko tak jak było, tj. w normie i prawidłowo

    natomiast zupełnie zaczął wariować wyświetlacz spalania chwilowego

    W skrócie - przy dodawaniu gazu spalanie jest niskie, przy hamowaniu silnikiem rośnie aż do wartości maksymalnej. Oczywiście wcześniej (500 km temu) było odwrotnie, tj. rosło przy przyspieszaniu i spadało aż do zera przy hamowaniu silnikiem.

    w sieci wyczytałem, że spalanie chwilowe jest mierzone na podstawie pomiaru czasu otwarcia wtryskiwaczy, a nie jak sądziłem - z lambda.

    podejrzewam, że winne jest ECU i jeśli tak, to nic z tym nie będę robić. usterka nie wpływa na jazdę.
    ale może ktoś miał podobny przypadek i to była jakaś drobnostka??? wtedy bym się chętnie tym zajął.
     
  2. Rob

    Rob Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Czerwiec 21, 2016
    Posty:
    1607
    Browary:
    1499
    Miasto:
    Bedford
    Motocykl:
    Ktm 1190r
    Gdybym patrzyl na wskazania chwilowego spalania to nie kupil bym zadnego auta ani motocykla :p
    Sorki. Nie wiem jak pomoc. Ale z nudow sie odezwalem :p
     
    CezaaR lubi to.
  3. kot

    kot Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Styczeń 19, 2011
    Posty:
    879
    Browary:
    115
    Miasto:
    Vadstena
    Motocykl:
    Yamaha PW 50
    średnie spalanie jest raczej obliczane z chwilowego, bo średni pomiar po wyzerowaniu mam teraz zupełnie inny, znacznie wyższy niż kiedyś mimo że auto pali podobnie jak wcześniej.
     
  4. neo2k

    neo2k Nabywca Suszarki

    Dołączył:
    Listopad 28, 2019
    Posty:
    7
    Browary:
    2
    Miasto:
    olsztyn
    Motocykl:
    CB125F
    jeśli jeszcze nie rozwiązałem problemu to reset powinien pomoc, zdejmij kleme z aku na parę minut
     
    kot lubi to.
  5. kot

    kot Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Styczeń 19, 2011
    Posty:
    879
    Browary:
    115
    Miasto:
    Vadstena
    Motocykl:
    Yamaha PW 50
    super, dzięki za radę. spróbuję tak zrobić.
     
  6. CWK_S_L_A_Y

    CWK_S_L_A_Y Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Maj 21, 2012
    Posty:
    1017
    Browary:
    144
    Miasto:
    Uxbridge
    Motocykl:
    XB12S - Wariat ...
    a nie masz przycisku zmiany wyswietlanych parametrow? nie bedzie cie to meczyc wowczas ;)
     
    kot lubi to.
  7. kot

    kot Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Styczeń 19, 2011
    Posty:
    879
    Browary:
    115
    Miasto:
    Vadstena
    Motocykl:
    Yamaha PW 50
    rozwiązałeś mój problem ;)
     
  8. Karol

    Karol Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Styczeń 19, 2016
    Posty:
    490
    Browary:
    448
    Miasto:
    Nottingham / London
    Motocykl:
    Kawasaki Z1000SX
    A czy nie zmieniles wskazania z x l/100 km na km/litr czy tez galon... tak mi to brzmi ... sprawdz...
     
    kot i Goall89 lubią to.
  9. Goall89

    Goall89 Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Styczeń 14, 2019
    Posty:
    181
    Browary:
    75
    Miasto:
    Chester
    Motocykl:
    Suxuki GSX-R 600 K2
    Mam podobne podejrzenie, u mnie jak przelaczam z mil na km to wlasnie ten pasek pokazuje odwrotnie. W sensie duzo paska to dobrze jak mil/galon a jak malo to dobrze przy l/100
     
    kot lubi to.
  10. kot

    kot Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Styczeń 19, 2011
    Posty:
    879
    Browary:
    115
    Miasto:
    Vadstena
    Motocykl:
    Yamaha PW 50
    Kurcze, to chyba możliwe :oops:
    Zrobiłem jednak jak neo2k doradził, zresetowałem kompa przez odpięcie AQ i wszystko wróciło do normy.
    Ale oczywiście mogłem przestawić odczyt, dokładnie tak jak mówicie, a zresetowanie kompa przywróciło do ustawienia domyślne.

    Niniejszym ogłaszam, że problem został rozwiązany :cool: Dziękuję wszystkim za pomoc.
     
  11. neo2k

    neo2k Nabywca Suszarki

    Dołączył:
    Listopad 28, 2019
    Posty:
    7
    Browary:
    2
    Miasto:
    olsztyn
    Motocykl:
    CB125F
    To typowa przypadłość w E12. Grunt, że działa jak powinno.
     
    kot lubi to.

Poleć forum

  • O nas

    PolishBikers.com jest internetowym forum skupiającym Polskich Motocyklistów w Wielkiej Brytanii. Istniejemy od 2008 roku i dbamy o to aby nasza strona była przydatnym narzędziem dla motocyklistów do komunikacji, organizowania wyjazdów/zlotów, dzielenia się wiedza na temat zagadnień motocyklowych oraz miejscem do szukania cennych i zarazem przydatnych informacji.
  • Kontakt z Nami

  • Postaw nam browara!

    Administracja ciężko pracuje nad utrzymaniem strony w jak najlepszej formie. Jeżeli doceniasz to co tutaj robimy dla was,możesz postawić nam browara! Dziękujemy i bardzo doceniamy wszystkie dotacje!