Przednia zębatka

Temat na forum 'Silnik, sprzęgło i napęd' rozpoczęty przez piwko78, Kwiecień 14, 2017.

  1. piwko78

    piwko78 Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Wrzesień 12, 2014
    Posty:
    1287
    Browary:
    758
    Miasto:
    pomiędzy Gloucester a Bristol
    Motocykl:
    Honda Transalp 650
    serwus
    Podpowiedzcie mi która strona zębatke założyć czy to ma znaczenie ? Stara jest inna więc nie wiem :confused: z jednej strony jest większy rant po zalożeniu na wałku wyglada tak samo
     

    Attached Files:

  2. jmich

    jmich Kierowca Kosiarki

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2015
    Posty:
    73
    Browary:
    32
    Miasto:
    Northants
    Motocykl:
    S̶u̶z̶u̶k̶i̶ ̶G̶S̶5̶0̶0̶ Honda VFR800FI
    Ja bym położył obie na czymś płaskim i założył tą stroną, którą zęby są na tej samej wysokości. Zachowasz wtedy geometrię łańcucha. Ale ja się na tym nie znam.
     
    Eski, komarecki, CezaaR and 1 other person like this.
  3. piwko78

    piwko78 Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Wrzesień 12, 2014
    Posty:
    1287
    Browary:
    758
    Miasto:
    pomiędzy Gloucester a Bristol
    Motocykl:
    Honda Transalp 650
    Że też ja głupi na to nie wpadłem :cool:
    Podziękował
     

    Attached Files:

    jmich, Grzesiek yama i CezaaR lubiąto.
  4. zet

    zet Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Maj 27, 2016
    Posty:
    377
    Browary:
    151
    Miasto:
    UK
    Motocykl:
    hd
    dorzuce 3 grosze...ja tez sie nie znam ale...moga nie byc w linii..
     
    #4 zet, Kwiecień 14, 2017
    Ostatnia edycja: Kwiecień 14, 2017
  5. piwko78

    piwko78 Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Wrzesień 12, 2014
    Posty:
    1287
    Browary:
    758
    Miasto:
    pomiędzy Gloucester a Bristol
    Motocykl:
    Honda Transalp 650
    IMG_2851.JPG Już założone I poskładane do kupy. Wszystko różnica w wysokości była około 1mm pomiędzy stara a nowa zębatka na oko wyglada równiutko w lini laseru nie mam żeby sprawdzić niestety . Tylnia I łańcuch też zmieniony założyłem łańcuch na klipsa zobaczymy czy da rade .
     
  6. Adee

    Adee Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Styczeń 28, 2011
    Posty:
    436
    Browary:
    45
    Miasto:
    Bournemouth
    Motocykl:
    Suzi GSR 600 "el Diablo" & Suzi GSF 600 "el Bandito"
    Zebatka tym grubszym kolnierzem w strone silnika. Przy okazji daj lancuch zakuc w warsztacie, jak bedziesz mial chwile. Spinka jest mniej pewna. No i upewnij sie, ze zapiales spinke w dobrym kierunku - to wazne. Pozdrowka
     
    piwko78 lubi to.
  7. piwko78

    piwko78 Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Wrzesień 12, 2014
    Posty:
    1287
    Browary:
    758
    Miasto:
    pomiędzy Gloucester a Bristol
    Motocykl:
    Honda Transalp 650
    Tak właśnie zrobiłem kołnierzem do silnika . Spinka założona według instrukcji na opakowaniu pozatym kiedyś już raz założyłem spinke źle w innym motocyklu i trzeba było 2 mile pchać do domu bo tyle wytrzymała :D więc mam już pewne doświatczenie w tej sprawie. Myślałem nad zakuciem ale w trampku mocy niewiele i się zastanawiam ale tak jak mówisz może przy okazji to zrobie
     
  8. jmich

    jmich Kierowca Kosiarki

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2015
    Posty:
    73
    Browary:
    32
    Miasto:
    Northants
    Motocykl:
    S̶u̶z̶u̶k̶i̶ ̶G̶S̶5̶0̶0̶ Honda VFR800FI
    Zakuj. Mnie spinka padła w GS500. 20km do domu, 3 godziny czekania na Assistance w niedzielny poranek.
     
    piwko78 lubi to.
  9. kot

    kot Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Styczeń 19, 2011
    Posty:
    820
    Browary:
    100
    Miasto:
    Vadstena
    Motocykl:
    Yamaha PW 50
    dobrze założona spinka nie ma prawa spaść. na samą spinkę nie działają żadne siły, które mogłyby ją rozerwać.
     
  10. krycek

    krycek Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Kwiecień 17, 2014
    Posty:
    1156
    Browary:
    543
    Miasto:
    Londyn TW14
    Motocykl:
    SM
    Nawet dobrze założona spinka może spaść przy cofaniu
     
  11. komarecki

    komarecki Kat Komarków

    Dołączył:
    Grudzień 2, 2014
    Posty:
    2961
    Browary:
    2198
    Miasto:
    george green
    Motocykl:
    nt700 xt660r
    Zgadzam sie w pelni z kotem ale nie stety nie moge sie nie zgodzic kryckiem :(
    Generalnie od strony fizyki ogniwo z agrafka jest tak samo ok jak zkute ale od strony zlosliwosci losu .....sytuacja czasami wyglada inaczej ......
    Ostatnio dalem wyklad koledze na ten temat pocieszajac go ze agrafka jest ok w moim mx dostaje straszne ciegi ( o ile w koncu nim jezdze:D) no kolega zalozyl ogniwo z agrafka bo tylko takie mial......i zgubil po paru dniach ....ale nie potrafie powiedziec czemu do tego doszlo.
     
  12. kot

    kot Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Styczeń 19, 2011
    Posty:
    820
    Browary:
    100
    Miasto:
    Vadstena
    Motocykl:
    Yamaha PW 50
    bo ludziom się wydaje, że o ile zakuć łańcuch to sztuka, to założyć "agrafkę" to pikuś :)
    a oba da się spieprzyć :D
    zdarzało mi się widzieć zapinki zmęczone przy zakładaniu, że siedziała taka pogięta, z odstającym ramieniem, na pewno łatwo ją wtedy przypadkiem zerwać.
     
  13. Slawcbr

    Slawcbr Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Maj 11, 2012
    Posty:
    421
    Browary:
    70
    Miasto:
    Walkden/G.Manchester
    Motocykl:
    Honda CBR 125/Honda CBF600sa4,cbf1000a7
    Dlaczego sam nie zakujesz? Zestaw do zakucia nie kosztuje dużo, a w instrukcji Hondy tzn. serwisówce jest napisane jak ma wyglądać zakute ogniwo i "grzybek". Tak naprawdę to chyba możesz skorzystać z którejkolwiek instrukcji hondy. Na wszelki wypadek użyj z motocykla(o ile nie masz do trampka) w którym jest łańcuch od podobnych parametrach.
     

Poleć forum

  • O nas

    PolishBikers.com jest internetowym forum skupiającym Polskich Motocyklistów w Wielkiej Brytanii. Istniejemy od 2008 roku i dbamy o to aby nasza strona była przydatnym narzędziem dla motocyklistów do komunikacji, organizowania wyjazdów/zlotów, dzielenia się wiedza na temat zagadnień motocyklowych oraz miejscem do szukania cennych i zarazem przydatnych informacji.
  • Kontakt z Nami

  • Postaw nam browara!

    Administracja ciężko pracuje nad utrzymaniem strony w jak najlepszej formie. Jeżeli doceniasz to co tutaj robimy dla was,możesz postawić nam browara! Dziękujemy i bardzo doceniamy wszystkie dotacje!